orange-tennis-racket-beside-green-tennis-ball-2618794

Om klubben – Historia

Historien om klubben går tillbaka ända till 1975, då Gunnar Andborn som klubbens ordförande drog igång verk samheten i vad som då kallades TK75.

Vid denna tid fanns inte den tennishall som klubben använder idag. Utan ett av de första uppdrag den nya styrelsen fick var att få tag på träningstider i Brattebergsskolans idrottshall på Öckerö. Detta för att kunna bedriva tenniskurser för kommunens barn och ungdomar.

I en av de första presentationerna av klubben står det att ”Målsättningen var att få ungdomen på öarna att lära sig spela tennis och få en trevlig sysselsättning under vinterhalvåret i första hand”. Vidare går att läsa att klubben ville satsa på ”breddtennisen, ur den föds ju även eliten”, vilket fortfarande i dag speglar vår verksamhet väldigt bra.

Intresset bland föräldrar som anmälde sina barn var stort, så det var inga bekymmer att fylla de tider klubben kunde erbjuda. Redan det första året så fick klubben ihop drygt 60 medlemmar, barn som vuxna. Ett år senare, på ett styrelsemöte, kom frågan upp för första gången om tanken på en egen tennishall fanns. Vid det tillfället kändes den idén och satsningen långt ifrån vad som var styrelsens ambitioner med klubben. Men med facit i hand så var det inte så långt bort som alla trodde trots allt.
Måndagen den 3 september 1979 stod tennishallen äntligen färdig på tomten strax intill Golfens Center i Hönö Klåva. Hallen bestod av en tältliknande konstruktion med väggar och tak av presenning. Den gav utrymme för två tennisbanor av asfalt, där den ena även hade linjer för badmintonspel. 
Finansieringen av tennishallen stod klubben för helt själv, därför anordnades diverse aktiviteter för att utöka kassan. Allt från modevisning, motionsträning och sommargympa de kommande åren bidrog till byggandet av hallen. 
Året efter att tennishallen stod klar, hade klubben för första gången ett lag med i allsvenskt spel. Laget som fick debutera i division 5F och representerade den fortfarande nya klubben från norra skärgården, bestod av Sture Jonasson, Tomas Claesson, Björn Fogler, Björn Wester och Ove Jansson. Laget placerade sig på en hederlig andraplats. 
Klubben var även mycket flitig på att arrangera egna tävlingar och cuper. Trettondagscupen liksom Vingaserven är två återkommande tävlingar i klubbens historia. Trettondagscupen arrangerades de första åren i samarbete med Hönö IS, innan klubben körde vidare som ensam arrangör. De senaste åren har det dock varit glest på kalendern för tävlingar i tennishallen, men i år (2013) gjorde faktiskt Trettondagscupen ”come-back”, den här gången i form av en dubbelturnering där 28 spelare kämpade om segern.

Liksom idag var det inte ovanligt att det ibland blåste ganska kraftigt här på kusten under hallens första år och i november 1981 fick vinden ett ordentligt tag om de väggar och tak som skyddade banorna. Presenningen blåste av och totalförstördes, vilket i sin tur innebar stora vattenskador på anläggningen. Ett snabbt beslut om vad som skulle göras krävdes och redan i februari kommande år stod hallen åter klar för att spelas i. Men denna gång byggdes en betydligt kraftigare konstruktion och det är den vi än idag använder.

Tack vare hallen kunde klubbens medlemsantal fortsätta och öka.

I september 1982 blev klubben inbjuden till Kieler Tennis Club i Kiel, Tyskland, för att fira deras 75-årsjubileum i form av en tennisturnering i mixeddubbel. Ett trettiotal av klubbens medlemmar reste ner och fick delta i en mycket trevligt genomförd  turnering.
Ett år senare var det åter dags för klubbarnas medlemmar att mötas, men den här gången spelades matcherna i tennishallen på Hönö. Utlandsresan till Tyskland hösten 82 gav mersmak och i november 1985 var det dags igen, nitton av klubbens medlemmar åkte iväg på träningsläger. Men den här gången räckte det inte med att stanna innanför de europeiska gränserna, utan resan gick till ett varmt och soligt Marocko.

Sedan starten i mitten på 70-talet har Armand Johansson alltid varit mycket delaktig i klubben, och 1985 instiftade han vandringspriset ”Årets Junior”, som tilldelades den junior i klubben som utvecklats bäst det senaste året. Den som tilldelades priset erhöll en inskription på en silverpokal som sedan vandrade runt under flera år mellan klubbens lovande juniorer. Tyvärr fick priset bara delas ut under åtta år innan det lades ner.

I januari 1987 var det då äntligen dags för klubbens juniorer att för första gången medverka i ett klubbutbyte och Lysekils TK stod som premiärmotståndare.
Efter detta var det åter dags att bege sig utomlands. Under hösten 1989 stod tennis och konditionsträning på schemat när klubben drog till Danmark vid två tillfällen för att finslipa sina kunskaper på tennisbanan. Några månader senare, under sommaren året därpå, var destinationen på resväskorna staden Budva i södra Jugoslavien, nuvarande Montenegro. En härlig vecka med mycket sol och tennis fick deltagarna uppleva. Som ni märker var de sista åren på 80-talet fullspäckade med aktiviteter, tuffa träningar och trevliga träningsläger, men det gav dock resultat. 1990 blev ett rekordår för klubbens juniorers tävlingsverksamhet. Inte mindre än 93 starter noterades i distriktets tävlingar.
Bra jobbat!

I takt med klubbens fortsatta vilja att utvecklas började idén om att bygga utebanor i anslutning till hallen att inte bli allt för främmande. Så under 1994 satte klubben upp målet att inom fem år bygga två stycken utebanor.
Lagom till utesäsongens start, närmare bestämt lördagen den 20 maj år 2000, stod då äntligen två nya fina banor 
färdiga alldeles intill tennishallen. Hönö TS vill rikta ett stort tack till alla företag och privatpersoner som bidrog till att vi kunde genomföra bygget. 

Under de år som gick från att beslutet om utebanor skulle byggas, tills dess att dem stod färdiga hände det lite andra saker i klubben.
Först var det dags att fira klubbens tjugoårsjubileum. Detta gjordes den 1 oktober 1995 på restaurang Franses på Hönö, god mat och dryck serverades samt att Bas Edit (lokalt band) stod för kvällens underhållning. Dessutom fick klubbens ordförande, Gunnar Andborn, erhålla Svenska Tennisförbundets förtjänstmärke för ”lång och trogen tjänst för tennisens bästa”.

Året därpå, 1996, genomgick klubben en ganska stor förändring, åtminstone på pappret. För att få en tydligare identitet och även placera klubben på kartan, togs beslutet att byta namn. TK75 hade gjort sitt och klubbens nya namn blev Hönö Tennissällskap, en ny logotype togs också fram. Det är detta namn och logga som dagens medlemmar är bekanta med.
Senare samma år var det också dags att starta en egen damkommitté, som då bestod av tio mycket förväntansfulla och spelsugna damer.

Under de flesta år har klubben haft barn och yngre juniorer med i verksamheten, men det var 1998 som kursverksamheten drog igång på allvar då klubben började med lekistennisverksamhet för barn från fyra år. I den här åldern är inte tennisen den viktiga delen utan fokus läggs på att träna upp bollkänsla och koordination, detta gör man med hjälp av mjuka tennisbollar, ballonger och ärtpåsar.
Efter detta har kursverksamheten rullat på, och sedan 98 har vi i stort sätt varje år haft barn i alla åldrar, från fyra år upp till övre tonåren i 
tennisskolan.
Vi är mycket stolta över att vi fortfarande kan erbjuda runt 80-90 elever varje år tennisträning i vår regi.

Under några år i början av 2000-talet så var det ganska lugnt vad gäller resor i klubben. Men 2006 var det åter dags för träningsläger, den här gången begav sig en stor grupp av ledare, spelare, elever och föräldrar till Sveriges tennismetropol, Båstad. Det blev tre mycket långa dagar fullspäckade med träning och tennisspelande, som tillslut avslutades med en dubbelturnering. Även en del teori och finslipande av olika tekniker fick plats på schemat då det var många som för första gången stod på grusbanor. Träningslägret var mycket uppskattat vilket gjorde att vi redan året därpå var tillbaka i Båstad med en minst lika stor grupp medlemmar som året innan.

Under dessa år hade vi även premiär för våra mycket uppskattade sommarkurser, som nu har blivit lite av en tradition. En långhelg med flera tuffa träningspass på banan erbjuds för den som inte vill ligga på latsidan bara för att det råkar vara semester eller sommarlov från skolan.
Vi hoppas att vi kommer kunna erbjuda detta även de kommande åren.

Att utebanorna kom till var en stor händelse för klubben, men även tennishallen har fått ökad standard under 2000-talet. Två mycket viktiga förändringar har sätt till så att hallen nu håller en mycket god standard. Det första som åtgärdades var att sätta in helt ny belysning i hallen under sommaren 2002. Detta efter att mätningar visade att vi låg långt under den ljusstyrka man bör ha i en idrottshall.Nästa stora investering gällde tennisbanorna. Sedan hallen byggdes hade underlaget på banorna varit asfalt målad med speciell tennisfärg. Då detta sliter på både utrustning och spelare så kände vi att det var nog dags att göra något åt det. Beslutet togs att byta till ett mycket modernare och bättre underlag. Så under hösten 2008 stängdes hallen ett par veckor medan arbetet pågick, och när det var klart hade vi två nya fina banor med  Plexipave®, som idag är standard i de flesta tennishallar i Sverige. Vi passade också på att byta från röda till blåa banor, vilket gav hallen ett mycket modernt och tidsenligt utseende.

Under Hönö TS årsmöte den 26 april 2011 var det åter dags för en av våra medlemmar att få pris. Armand Johansson hade äran att överlämna ett förtjänstmärke från Svenska Tennisförbundet till vår ordförande Sune Carlsson för, ”värdefull och uppoffrande arbeten för svensk tennissports utveckling”.

Sommaren 2012 var klubben åter tillbaka på Drivan sportcenter i Båstad, den här gången fick deltagarna även tillfälle att spela på den kända Centercourten, där det bl.a. avgörs vem som står som segrare i den årligen återkommande internationella tennisturneringen Swedish Open.

Under sommaren 2012 växte även klubben i den virtuella världen, då vi skapade en sida på den sociala nätverkstjänsten Facebook. Adressen är www.facebook.com/honots, gå gärna in och ”gilla” vår sida.

I början av 2013 så lanserades klubbens nya hemsida och då introducerades ett nytt bokningssysten (MATCHi) som med ny teknik gjordes bokning och tillträde till hallen via nätet (hemsidan). Bokningen innebar att man gör tidsbokning, betalning och får tillträde via en kod, då dörrarna försetts med kodlås. Ett tag under året diskuterades ett ev. gemensamt hallbygge med Hönö IS, men frågan var komplex och lades senare på ”is”.

Antalet deltagare i våra kurser 2014 pendlade runt 90. Vi startade ett samarbete med Torslanda Tennis och detta höll i sig fram till höstterminen 2015 då vi timanställde tränarna Joachim och Ivan.

Ungdomsverksamheten har alltid funnits i fokus hos klubben och ett prova på koncept antogs av ett antal idrottsföreningar och arbetsnamnet var Sportis. Lågstadieelever fick komma och pröva på. Joachim Weibull accepterar en tränarroll på halvtid till höstterminen. En arbetsgrupp planerar för klubbens 40-års jubileum 2015, som hålls på Havskatten i oktober. Utebanorna fick ny beläggning (matta med grus)

Uppgradering av våra omklädningsrum gjordes 2016 och köket (på plats 2018) planeras. Vi har problem med gruset på utebanorna, vilket blåser bort och spolas bort av regnvattnet från halltaket. Den gamla varmluftspannan ersätts med 4st luft-luft värmpumpar och luftmiljön i hallen får ett lyft .

Ungdomsverksamheten är på frammarsch 2017 och vi har ca 110 i kursverksamheten. Vi arrangerar för första gången klubbtouren för mini, midi, och maxi och våra ungdomar ställer upp i tävlingarna. Vi noterar en tendens till bättre genusbalans från att ha varit en herrdominerad klubb. Joachim anställs på heltid som tränare. Klubben har beslutat att byta ut de konventionella lysrören mot ledljus som monteras i befintlig armatur efter modifiering.

Året 2018 börjar med ett visionsmöte som arrangeras via SISU och de är även moderator för mötet. Förändringsarbetet tar sikte mot 2025 och våra nya ledstjärnor blir ”förändring, gemenskap och glädje”. Nu har klubben ca 150 personer i kursverksamhet. Årsmötet innebär att en stor del av styrelsen, inklusive mångårige ordföranden Sune Carlsson, träder tillbaka. Den nya styrelsen med Casper Wickman som ny ordförande tillträder och vidareutvecklingen av klubben fortsätter.

Vi är mycket glada över att du har besökt vår hemsida och visat intresse för vår klubb. Vi hoppas också att vi får se dig i tennishallen.

Välkommen!